logo Entrenant Futbol
Situacions de joc des de fora de banda

Aquesta és una sèrie d'exercicis d'exemple a partir d'una sacada de banda, amb un grau de dificultat que va de més simple a més complex, amb situacions de joc habituals, i que es pot practicar i adaptar a qualsevol nivell.

L'objectiu inicial és tenir la posessió després de la sacada, i a partir d'aquesta possessió tindrem com a objectiu principal resoldre les situacions de joc que es donin, aplicant solucions desitjades que poguem traslladar a la competició.

Exercici 1

Aquest és un exercici bàsic d'iniciació amb dues parts en el que disposem un espai de 15x15 aproximadament i en el que es donarà una situació de 3x2. En la primera part (1) l'objectiu és que després de la sacada els 3 jugadors blaus toquin la pilota. En la segona part (2) incorporem 3 porteries de cons, una per cada costat, i l'objectiu serà que després de la sacada un dels 3 jugadors blaus podrà marcar conduïnt a través d'una de les 3 porteries de cons. Com a progressió de l'exercici afegirem un altre jugador per a una situació de 3x3.

exercici de situació 1(1)

exercici de situació 1 amb progressió(2)

Exercici 2

En Aquest exercici a la carta hem d'escollir on disposem el mateix espai de 15x15 en funció de la direcció de l'atac i de la situació de joc que volem afrontar (3). Definirem l'objectiu i disposarem el número de jugadors que necessitem i si cal les normes.

exercici de situació 2 zones(3)

Per exemple, en aquest exercici en la zona final de l'atac i des de la sacada de banda hem d'aconseguir que un blau superi amb pilota controlada la línia de punts vermella, amb la possibilitat de treure una centrada. Com a norma disposem que al menys un dels dos blaus dins de la zona de 15x15 hagi tocat la pilota abans (4). Per augmentar la dificultat de l'exercici posteriorment podem afegir un altre jugador per a una situació de 4x4.

exercici de situació 2 zona final(4)

Exercici 3

En aquest exercici més complex disposem el mateix espai de 15x15 en la zona final de l'atac com en l'anterior activitat. La diferència està en que hi haurà més jugadors i més espais involucrats. La idea final és que des de la sacada de la banda dreta els jugadors blaus acabin fent una centrada des de la banda esquerra, via canvi d'orientació del joc amb el jugador del centre, i amb possibilitat de rematada (5). Com a norma tindrem la necessitat de fer al menys dues passades abans de treure la pilota del quadre. Com a progressió podem fer que l'equip que està defensant al recuperar la possessió intenti arribar a mig camp amb l'oposició ara de l'equip que estava atacant.

exercici de situació 3(5)

Aquest tipus d'activitat té moltes possibilitats en funció del que volem que l'equip faci des de una sacada de banda i depenent del lloc on es produeix. Des d'una sortida de pilota controlada prop de la nostra àrea amb més o menys pressió del contrari fins opcions diferents a la zona final de l'atac. Plantejar situacions a resoldre i donar orientacions per fer-ho és una part molt important d'una bona feina d'entrenador!

Andreu Vigo, 2022.

Torna a continguts