logo Entrenant Futbol
Activitats per millorar la resposta davant pèrdua/recuperació de la pilota

Aquest article és una versió nova del que vaig publicar a Fútbol. Cuadernos Técnicos el juny de l'any 2000 1

El futbol, com tot esport col·lectiu, es caracteritza per tenir entorns i situacions que canvien de manera contínua. Aquesta idea és la base per a escollir una metodologia d'entrenament que ha d'incloure, a la vegada, tots els aspectes entrenables, incloent l'aspecte psicològic.

Però l'element psicològic sovint no es té gaire en compte quan es proposa una tasca o activitat. Normalment sí s'observa que hi ha present algun element cognitiu, una presa de decisió amb possessió de la pilota, que habitualment va associada a un component tàctic. O senzillament es demana pressió davant pèrdua amb certa agressivitat, com si fós la única cosa a treballar en l'aspecte defensiu, però això ja son figues d'un altre paner...

El component psicològic forma part de l'esportista, i aquest component ha de formar part de l'entrenament. Aquest és un punt que sovint no es té en compte quan plantegem les activitats. Demanem als nostres jugadors que s'activin, o que pressionin davant la pèrdua de la pilota... però els estem donant eines, orientacions o ajudes per tal de millorar aquesta activació?

El concepte de millora de la resposta davant pèrdues o recuperacions de la pilota, que en l'article de l'any 2000 vaig anomenar 'canvi de mentalitat d'atacant a defensor i a l'inrevès', el vaig agafar dels autors Pereni i De Cesare que descriuen

la importància per al jugador de treballar i potenciar l'habilitat d'apretar l'interruptor mental que canvia la funció d'atacant a defensor, i a l'inrevès, de manera immediata.2

Quan la possessió de la pilota canvia d'equip es produeix un moment vital, en el que l'equip que ha perdut la possessió ha de iniciar la recuperació de manera immediata. L'eficàcia d'aquest equip en aquest repte dependrà de tots els seus integrants.

De la mateixa manera, l'eficàcia de l'equip que ha recuperat la pilota per fer un atac prometedor dependrà de la resposta de tots els seus integrants.

Per tant, com entrenadors hem de facilitar que els jugadors siguin capaços d'apretar aquest interruptor mental de manera immediata davant els canvis en les possessions dels equips. Per fer-ho podem preparar les nostres activitats per tal que incloguin maneres d'activar aquest interruptor. Tot seguit veiem uns exemples.

Proposta d'activitats per millorar la resposta davant pèrdua/recuperació de la pilota

Amb les activitats següents s'intenta ajudar a adquirir i millorar la resposta davant pèrdua/recuperació de la pilota, aspecte bàsic en el desenvolupament del joc individual i col·lectiu.

Activitat 1. El robapilotes

Aquest és un joc d'animació ideal per començar una sessió específica per treballar aquest concepte.

Disposem en un quadre els jugadors, meitat amb una pilota per jugador i meitat sense. Les dimensions del quadre van en funció del nombre de jugadors, i si hi ha molts es poden distribuir en un altre quadre o més. Quan donem un senyal d'inici els jugadors amb pilota condueixen amb protecció i els altres intenten robar per després conduir ells. Com a norma posarem que jugador que perd pilota no pot robar-li a qui li ha près. L'objectiu de l'exercici per a cada jugador és tenir una pilota quan donem un senyal per parar el joc. En cada aturada qui té pilota pot sumar un punt, i així fins al final del temps que assignem per fer aquest joc. Qui té més punts guanya.

Activitat 2. El rondo de 5

Aquesta és una de les meves activitats favorites i podeu veure-la aquí

Activitat 3. Joc 3x2+2 amb porteries

Aquesta és una altra de les meves activitats favorites i podeu veure-la aquí

Activitat 4. Partit amb 3 equips *

En mig camp i amb dues porteries juguen tres equips amb porters. Un equip (verd) ataca una porteria on defensa un altre equip (blau). Si no marca, es queda per defensar aquesta porteria i l'equip que defensava (blau) serà el que ataqui l'altra porteria on espera per defensar el tercer equip (vermell). Si verd marca, inicia un altre atac cap a l'altra porteria, on espera per defensar el vermell.

partit 5x5x5 en 2 porteries

Activitat 5. Partit amb canvi de pilota

En mig camp amb dues porteries juguen dos equips. L'entrenador es situa en una banda amb pilotes. En un moment determinat l'entrenador fa un senyal i envia una pilota a un jugador en un espai diferent d'on el joc es desenvolupava. En aquest moment la pilota antiga s'abandona i tots es centren en la nova pilota i en la nova situació de joc.

Important el moment en el que l'entrenador envia una nova pilota: S'ha de tenir en compte per on va l'acció actual i si hi ha una ocasió de gol s'ha de deixar que acabi abans d'entregar una nova pilota. Per altra banda es poden enviar pilotes dividides en lloc d'assignar-la a un jugador d'un equip.

1 Actividades para mejorar la rapidez en el cambio de mentalidad de atacante a defensor y viceversa a Fútbol. Cuadernos Técnicos número 16, pàgines 62 a 66, juny de 2000, Wanceulen Editorial Deportiva, Sevilla.

2 Pereni, A. i Di Cesare, M. Zone Play. A Technical and Tactical Handbook Capítol 4, Training your mind, pàgines 98 a 112. Reedswain Books, USA, 1998.

* Aquesta activitat és diferent a la de la versió original

Han passat anys des d'aquest article i actualment penso que es pot anar més enllà en aquest objectiu de millorar la resposta davant pèrdua/recuperació de la pilota. Tinc en ment com definir aquest més enllà i espero poder compartir aquesta definició aviat. Mentrestant, us convido des d'aquí a pensar-hi.

Andreu Vigo, 2023